Keinot energiseen syksyyn

Nyt kun ilmat alkavat viiletä, on aika kurkistaa ruokakaappeihin ja omiin ruokatottumuksiin. Energinen syksy on mahdollinen, jopa jouluun saakka 🙂 . Mietiskelin muutaman keinon, jota kannattaa kokeilla. Ohjelmaan voi ottaa vaikka yhden kerrallaan, niin ei tule muutosähky.

 

Vapaudu sokerin otteesta

Onko kaapissa vielä kesän jäljeltä ”vierasvaraa” eli valmiskeksejä, jäätelöä ja niin edelleen? Näistä kannattaa päästä eroon, sillä sokeri kaikissa muodoissaan ja etenkin teollisissa, myös lisäaineita sisältävissä tuotteissa on pahimman laatuinen energiavaras. Sokerilakko voi olla paikallaan. Jos haluat vain kohtuullistaa, niin käytä makeutukseen luomuhunajaa tai kookos-tai intiaanisokeria kohtuudella. Makean syöminen ruokkii itseään ja kun olet viikonkin ilman, huomaat ettei sitä enää tee juuri mieli ja pystyt valitsemaan makeaksi herkuksi vaikka pari ihanaa taatelia pähkinöiden kanssa. Kaupan päälle ihokin kirkastuu ja napakoituu.

Lisää hyvää, niin huonot valinnat vähenevät automaattisesti 🙂 

Alla oleva suklaasmoothie helpottaa terveellisellä tavalla, jos makeanhammas kuitenkin ilmoittaa olemassaolostaan:

yksi annos:

1,5 dl kaura- tai muuta kasvimaitoa

2-4 tuoretta taatelia, maun mukaan

1/2- 1 avocado koosta riippuen

3 rkl raakakaakaojauhetta tai suklaasmoothiejauhetta (kuten Puhdistamo)

Sitten vain sauvasekoittajalla sekaisin ja terveellinen herkku on valmis!

Lotraa terveellisillä öljyillä

Rasvat voivat ruokavaliossa päätyä vähemmistöön, mutta oikeasti niitä kannattaa käyttää joka aterialla jossain muodossa . Ei tietenkään mitä tahansa rasvaa, vaan ainoastaan luonnollisessa muodossa olevia rasvoja. Moni miettii onko margariini terveellinen rasva ja olen huomannut että aika monen ruokavalioon kuuluu niitä. En itse niitä suosi, juuri sen takia, että ne ovat kaikki käyneet teollisen prosessin läpi. Ideana on, että rasva on luonnollisessa muodossaan, jolloin siinä on luonnollisesti jäljellä E-vitamiiinin eri muotoja ja esimerkiksi oliiviöljyssä sen sisältämiä polyfenoleita.

Oliiviöljy on tutkitusti todella superterveellinen öljy. Kylmäpuristetussa oliiviöljyssä (ensipuristuksesta saatu), on siis paljon polyfenoleita, eli antioksidattisia aineita. Ne vähentävät hapetusstressiä, joka vaurioittaa soluja. Lisäbonus on oliiviöljyn hyödyllisyys suolistobakteereille – ne pystyvät käyttämään ravinnokseen polyfenoleita, joita muuten on myös kaakaossa. Lisää myös avocadoa, pieniä määriä kookosöljyä, siemeniä ja pähkinöitä. Suosi etenkin Omega 3-rasvoja sisältäviä chia- ja kurpitsansiemeniä, sekä saksanpähkinöitä. Aivot tarvitsevat omega 3-rasvahappoja, jotta voivat uudistua. Tosin paras omega 4-rasvoihin kuuluvan DHA-rasvahapon lähde on hellävaraisesti kypsennetty kala tai puhdas, laadukas kalaöljy. Vegaanin tai herkän kala-allergisen kannattaa tankata kasvikunnan Omega 3-rasvoja reippaasti, sillä niistä muodostuu kehossa kyllä myös DHA:ta, mutta melko vähän. Yksi vaihtoehto on levästä valmistettu EPA+DHA-ravintolisä.

Huom. kun lisäät rasvojen osuutta, niin hiilareita kannattaa vähentää. Näin et liho, vaan saattaapa pari kiloa pudota 🙂 – tällaista olen nähnyt tapahtuvan usein asiakkaillani.  Siis ilman, että varsinaisesti laihdutetaan. Huom, rasvat myös pitävät kylläisyyttä yllä, eli koko ajan ei tee mieli jotain tai ole nälkä.

Vaali maksaasi

Lisää kaikenlaisia vihreitä vihanneksia (mieluiten luomuna), presiljaa, rucolaa ja vesikrassia, sekä kaaleja. Lisää niitä smootheihin, tee vihermehuja ja juo viherjauheista tehtyä juomaa. Esimerkiksi Foodinilla on monia viherjauheita. Tosi hyviä syksyn piristykseen ja maksan elvytykseen ovat esim. spirulina – , nokkonen- ja vehnänoras. Lisäile näitä pikkuhiljaa, jos olet ollut sairaana tai heikossa kunnossa. Lisää näitä muun terveellisen ravinnon oheen, niin teho on taattu.

Kannattaa tietysti myös välttää alkoholia ja muita nautintoaineita, sillä nehän juuri eniten rasittavat maksaa. Toinen iso maksan uhka on sokeri ja fruktoosi, jotka ovat monen rasvamaksan taustalla. Eli nämä heivaamalla annat maksallesi tehoelvytystä ja lisäät sen kykyä puhdistaa myrkyllisiä aineita kehosta. Maksahan on muiden tehtäviensä lisäksi myös kehon pesukone 🙂 .

 

Lisää vitamiineja ja hivenaineita

Kun kehosi saa tarpeeksi vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja (joita saadaan kasviksista – värit kertovat eri antioksidanttiyhdisteistä), se hoitaa hommansa parhaalla mahdollisella tavalla. Kehon toiminnot ja energiantuotto ovat kemiaa – erilaiset entsyymireaktiot saavat kehon toimimaan. Ja siinä prosessissa tarvitaan vitamiineja ja hivenainieta. Esimerkkinä, B-vitamiinit osallistuvat energiantuotantoon. Magnesiumia tarvitaan monissa sadoissa entsyymireaktioissa. Keho on tosi ihmeellinen koneisto – en lakkaa ihmettelemästä miten hieno laitteisto meillä on :)!

Joskus voivat ravintolisätkin olla paikallaan. Itse suosin uuden polven tuotteita, jotka ovat mahdollisimman luonnollisia ja lisä- ja täyteaineettomia. Mahtavia tuotteita löytyy niin Terranova- kuin Living Nutrition- tuotesarjoista. Nämä ovat ruokaa 🙂

Hoida suolistoasi ja siellä asuvia mahtavia, hyvää tekeviä bakteereita

Suolistosi miljardit bakteerit vain odottavat, että voivat auttaa sinua. Ne huolehtivat aineenvaihdunnasta, eli pitävät myös painoa kurissa, ne tehtailevat vitamiineja (K, B) ja pitävät suolta tiiviinä jolloin vältyt (tai korjaat) vuotavaa suolta. Se on suuri tekijä matala-asteisen tulehduksen synnyssä ja vaikuttaa kaikenlaisten vakavien sairauksien taustalla.

Suoliston bakteereita ruokkii parhaiten, kun syö monipuolisesti erilaisia kasviksia. Kannatta muistaa juurekset ja kaalit 🙂 – ne jäävät monesti unholaan ja syömme vain salaattia. Siinä ei kuitenkaan ole juurikaan kuituja ja niitä juuri tarvitsemme suolistolle.

Kuidut pitävät suoliston säännnöllisessä toiminnassa, joka on huipputärkeää hyvän mikrobikannan ylläpitämisessä. Ummetus aikaansaa dysbioosia, kun haitalliset bakteerikannat saavat valtaa. Psyllium sopii yleensä kaikille lisäkuiduksi ja laadukas pellavarouhe on hyvä kuitulisä sen oheen. Kuituja on valtavasti erilaisia ja jotkin niistä, kuten inuliini ja fruko-oligosakkaridit toimivat prebioottisesti eli kasvattavat hyviä suolistopöpöjä. Tällaisia löytyy erityisesti sipulikasveista, palkokasveista, parsasta, cashew- ja pistaasipähkinöistä ja yllättäen voikukasta. Näistä teen perusteellisesti selkoa uusimman tutkimuksen valossa kirjassa Suolistoa hoitamalla superaivot.

Probiootit ovat hyvä lisä, etenkin jos on ärtynyt suoli tai muuten oireita, tai haluaa tukea suoliston puolustuskykyä flunssakauden tullessa. Eri tilanteisiin sopii eri probiootti – tästä joskus myöhemmin… Uudessa kirjassani Suolistoa hoitamalla superaivot kerron niistä probioottikannoista, joilla on tieteellisesti todistettuja vaikutuksia mieleen, jaksamiseen, stressinhallintaan. Kannattaa hoitaa itseään ennakoivasti, niin stressi ei pääse niskan päälle.

Itse nautiskelen nyt Living Nutrition your flora-merkkistä ihan uudenlaista probioottia, joka sisältää yli 30 erilaista, symbioottisesti toimivaa, luonnollisesti kasvatettua mikrobilajia, jotka todistetusti selviytyvät elävinä perille paksusuoleen. Näitä probiootteja löytyy eri tarpeisiin.

Jollain voi olla tilanne, jossa tarvitaan vahva probioottituote alkuun, sellaisena voi toimia hyvin Vivomixx, jonka tehosta on lukuisia tieteellisiä tutkimuksia. Jos suolisto oireilee voimakkaasti päivittäin on aika käväistä lääkärissä selvittämässä, ettei taustalta löydy mitään vakavampaa. Muuten suoliston hoitoon perehtynyt ravintovalmentaja (kuten Paula Heinosen kouluttamat FLT ravintovalmentajat) voi auttaa löytämään keinot, jolla suoliston tilannetta saadaan kohentumaan.

Hapatetuissa tuotteissa on kuitenkin myös loistavia maitohappobakteereita. Nordkraut-tuotteet ovat uusi hapankaalituote. Sain maistaa näitä kivasti maustettuja tuotteita ja voin kyllä suositella.

Kombucha on myös hyvä tukemaan hyvää suoliston bakteerikantaa, mutta joissain tuotteissa on aika paljon sokeria… eli kannattaa vertailla tuotteita.

Rentoudu, palaudu ja anna aikaa itsellesi

Tänä syksynä aion itse ottaa hengitysharjoitukset jokapäiväiseksi tavaksi. Olen tehnyt niitä viime vuosien aikana aina silloin tällöin, etenkin jos on ollut paljon hommia ja stressi on nostanut päätään. Hengitys ja hetken rauhoittuminen ja rentoutuminen on saanut hyvin kierroksen laskemaan. Mutta tiedän, että suurin hyöty tulisi päivittäisestä harjoittelusta, joten tämän syksyn tärkeä tavoite on muistaa hengitysharjoitukset joka päivä 🙂 . Näin saa parhaiten hyödyt ja ehkäisee stressin syntymistä.

Töissä voi ottaa parin minuutin hengähdyshetken: sulje silmät, rentouta koko keho ja hengitä niin että vatsa rentoutuu ja pullistuu, hitaasti nenän kautta muutaman kerran. Ihmeen tehokas on ihan näinkin helppo harjoitus!

Olin eräässä yrityksessä puhumassa reilu viikko sitten. Aiheena oli ravinnon lisäksi myös stressin vähentäminen ja palautuminen, sillä kyseisellä työpaikalla kaikki kokivat olevansa työn luonteen vuoksi stressaanntuneita. Teimme siellä yllä olevan helpon rentoutus-ja hengitysharjoituksen ja oikein saattoi aistia, miten kireydet – niin henkiset kuin fyysiset – laukesivat. Teimme harjoituksen niin, että rentoutimme kehon kehonosa kerrallaan, jolloin mielellä oli työtä miettiessään kyseistä kehonosaa. Näin ajatukset eivät lähde niin helposti laukkaamaan ja keho on helpompi rentouttaa. Sain kivaa palautetta jälkeenpäin, keskustelevat kuulemma nyt joka päivä ravintovalinnoista ja jos kaveri on silmät kiinni huoneessaan, niin häntä ei häiritä – arvokas palautumishetki on meneillään.

Mikä voisi olla kohdallasi tämän syksyn rentoutumista ja palautumista edistävä toimi?

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Uusi syksy – uusi kirja!

Suolistoa hoitamalla superaivot

Viime kevät kului kuin tutkijan kammiossa. Kahlasin valtavan määrän tutkimuksia ja kirjoituksia läpi uutta kirjaani varten. Suoraan sanoen, en tiedä olisinko lähtenyt tuohon prosessiin, jos olisin arvannut työmäärän 🙂 . Mutta nyt kirja Suolistoa hoitamalla superaivot on valmis ja kaupoissa ja olen supertyytyväinen <3 ! Minusta tämä tieto oli saatava sellaiseen muotoon, että kuka tahansa jaksaa siihen perehtyä. Niin tärkeä aihe se on meidän kaikkien terveydelle ja tietysti aivotoiminnalle.

 

Kenen kannattaa perehtyä aiheeseen?

 

Ehkä olet kuullutkin suoliston ja aivojen yhteydestä? Siitä on ollut aika monta juttua lähiaikoina mediassakin. ”Mutta miten tämä koskee minua?” on yleinen kysymys. Asia voi tuntua jotenkin kaukaiselta, etenkin jos tunnelma vatsassa on ihan ok.

 

Tässä onkin koko kirjan suurin pointti: Suoliston ja aivojen yhteyden vaaliminen koskee jokaista. Nykymaailmassa hyvä suoliston bakteerikanta, eli mikrobikanta (mikrobita) ei ole kenellekään itsestäänselvyys ja syy ei ole meidän. Antibioottikuurit elämän aikana, lääkkeet, happosalpaajat, torjunta -aineet, kemikaalit (joita emme voi kokonaan mitenkään välttää), luonnonläheisyyden väheneminen ja niin edelleen, ovat tekijöitä jotka heikentävät bakteerikantaa ilman että me välttämättä tiedämme siitä mitään.

 

Puhun kirjassa erityisesti suoliston vaikutuksesta aivotoimintaan ja mieleen. Tämäkin koskee jokaista. Hyvä mieliala, keskittymiskyky ja parempi stressinsieto kumpuavat hyvinvoivasta suolistosta.

 

Ruokavalio

 

Tutkijoiden mukaan ns länsimainen ruokavalio on suuri pahis bakteerikannan muutoksien aiheuttajana. Liikaa lihaa (etenkin prosessoituja lihatuotteita), liikaa tärkkelystä ja sokeria. Kasvisten yksipuolisuus ja vähäisyys. Rasvojen väärä laatu. Tämä koituu suoliston bakteerien kohtaloksi – tai oikeastaan – jotkut, mutta eivät hyvät, bakteerilajit menestyvät liiankin hyvin ja ne voivat edesauttaa sairauksien syntymiseen  ja aivotoiminnan heikkenemiseen. Eli ns kansansairaudet juontavat juurensa oikeastaan ruokavaliosta suolistobakteerien kautta. Selosta kirjassa tarkemmin, miten tämä tapahtuu.

 

Toisaalta ruokavalio on avain bakteerikantaa ruokkiessa. Selostan viimeisimmän tutkimustiedon kirjassa siitä, mitä kannattaa syödä. Ja takaan että tämä ei ole vaikeaa –pitää vain tietää 🙂 . Ja reseptejäkin on. Kaikki ovat herkullisia, kaikille sopivia ja suoliston bakteereiden mieleen :).

 

Probiooteille ja probioottisille ruuille on omistettu myös paljon tilaa. Tämän luettuasi olet todella kärryillä.

 

Matala-asteinen tulehdus ja verensokerin tasoittamisen hyödyt terveydelle ja aivotoiminnalle oli myös pakko mahduttaa mukaan. Kirjassa on ohjeet ruokavalioon, jolla nämä asiat laitetaan kuntoon 🙂 .

 

 

Stressi heittää kapuloita rattaisiin

 

Toisaalta stressi on valtavan suuri tekijä, kun pohditaan syitä suolsitobakteeriston heikkenemiselle. Stressi, niin henkinen kuin fyysinen, jota länsimaalainen ihminen kokee arviolta 80 % ajastaan (entisaikojen 20%:iin verrattuna valtava lisäys) vähentää tehokkaasti hyödyllisten bakteerien kantoja, kun taas se lisää sairautta aiheuttavien bakteerien määrää ja niiden tuottamien aineiden vaarallisuutta. Siksi kirja käsitteleekin myös erikseen stressiä ja sen hallintaa. Kannattaa huomioida, että stressi voi syntyä myös vain palautumisen puutteesta – touhuamme joskus vähän liikaa, eikä keho pysy mukana.

 

Entä jos on suoliston vaivoja?

 

Lisäsin kirjaan oppaan siitä, kuinka voi lähteä parantamaan tilannetta, jos suolistossa vointi ei ole hyvä – eli on turvotuksia, kaasunmuodostusta, kipua tai tuntee että suoliston huono vointi vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. On hyvä ottaa muutaman viikon erityinen suoliston hoitokuuri silloin ohjelmaan. Oireista voi tosiaankin päästä eroon!

 

Voit hankkia kirjan Suolistoa hoitamalla superaivot – viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen (Viisas elämä 2019) Adlibriksen nettikirjakaupasta, Suomalaisen kirjakaupan nettikirjakaupasta ja Suomalaisen kirjakaupan kivijalkaliikkeistä.

 

Mielenkiintoisia lukuelämyksiä, hyvää mieltä ja loistavaa aivotoimintaa sinulle!

5

Olet, mitä suolistobakteerisi syövät

Syy, jonka takia lihan ja sokerin liika syöminen on haitallista

Suomalaiset miehet syövät liikaa lihaa – voit lukea lisää asiasta tästä Hesarin jutusta, joka kertoo Finnravinto 2017- tutkimuksesta. Sen mukaan myös suomalaiset miehet ja naiset syövät liian vähän kasviksia – ja suositus on vain vaivaiset 500 g päivässä!

Tässä kuvattu miesten ruokavalio kuulostaa hyvin samanlaiselta, jota suolistotutkijat kuvaavat ”länsimaiseksi ruokavalioksi”: eläinkunnasta peräisin olevat ruoka-aineet korostuvat ja kasvisten määrä on liian vähäinen.

Tähän niin sanottuun länsimaiseen ruokavalioon kuuluu myös myös teollisen, usein lisäainepitoisen ruuan ja sokerin liian runsas syöminen. Keinomakeutusaineiden (kuten aspartaami) ja emulgointiaineiden on todettu lisäävän aineenvaihdunnan häiriöitä ja ilmiö tapahtuu suoliston mikrobien muutosten kautta.

Tutkimuksessa nostettiin esiin tämän ruokailumallin vaikutus syöpäsairauksiin ja verenpaineeseen. Mutta on pakko lisätä, että se, mikä tästä Suomessakin vallalla olevasta ruokavaliomallista tekee niin erityisen haitallisen, on se, että tällaisella ruokavaliolla suolistoon kasvaa mikrobijoukko eli mikrobiota, joka aiheuttaa pidemmän päälle kaikenlaisia sairauksia. Hyvää terveyttä edistävät mikrobit tarvitsevat kuituja ja kasvisravintoa lisääntyäkseen ja peitotakseen haitalliset lajit. Sokeri, jota naiset syövät karkkien ja suklaan muodossa enemmän kuin miehet ja liiallinen määrä lihaa ruokkii vääränlaista, terveydelle epäedullista suoliston mikrobiotaa. Olet, mitä mikrobisi syövät.

Länsimainen ruokavalio siis kasvattaa suolistoon sellaisen mikrobijoukon, joka aiheuttaa länsimaissa tuttuja kansansairauksia: lihavuutta, diabetesta ja sen esiasteita, sydänsairauksia – puhumattakaan hermostoon liittyvistä sairauksista kuten masennus tai muistisairaudet – tai autoimmuunisairaudet. Entä suolisto-oireisten määrä… Voihhh….!

Tuon pitkän sepustuksen lyhennetty versio on siis se, että monet suomalaiset syövät ruokaa, joka sairastuttaa heidät sen kautta, että tuo ruokavalio saa suoliston mikrobikoostumuksen muuttumaan epäedulliseen suuntaan. Kun suoliston mikrobiota muuttuu epäedulliseksi, puhutaan dysbioosista.

Pöpöillä on ihan uskomattoman suuri vaikutus ihmisen terveyden säilymiseen tai sen pettämiseen!

Tulipa myös mieleen, kun nyt on taas se aika vuodesta, kun monella on kuntokuuri menossa, että suoliston mikrobiotalla on suuri vaikutus ihmisen aineenvaihduntaan (eli tekijöihin jotka vaikuttavat diabeteksen tekijöihin) ja painoon, joten hyviä, terveyttä edistäviä mikrobikantoja kasvattamalla voi luvassa olla painonlasku ilman kalorinlaskentaa ja kärvistelyä nälkäisenä, liian vähällä ruualla. Huom! Tämän olen voinut todeta monen ihmisen kohdalla vuosien varrella. Kun ruokavalio on muuttunut, niin paino on laskenut itsestään muutaman kilon jo ensimmäisten 6 viikon aikana. Mutta tämä ei ollut tämän jutun pääpointti 🙂 .

 

Mitä syötit suolistosi asukeille tänään?

Suolistosi 100 biljoonaa mikrobia muuttivat todennäköisesti tänäänkin valtasuhteitaan, koska söit luultavasti eri ruokaa kuin eilen.  Todennäköisesti jotkin lajit (niitä on satoja) lisääntyivät ja jotkin toiset vähenivät. Muutokset ovat nopeita ja muutoksia voi tapahtua jopa vuorokaudessa – toki isommat muutokset vaativat enemmän aikaa. On kuitenkin mahdollista muuttaa mikrobistoaan toisenlaiseksi vähitellen. Jos siis haluaa terveyttään edistävän mikrobijoukon suolistonsa uumeniin, voi alkaa muuttaa ruokavaliotaan jolloin tuloksia kyllä aikanaan tulee.

Ruokavalio muokkaa mikrobiotaa

Koska mikrobit ovat eläviä olentoja, ne tarvitsevat ruokaa ja  niillä on myös aineenvaihdunta eli ne tuottavat syömästään ravinnosta erilaisia aineita. Kun ne nakertavat vaikkapa omenasta saatua pektiiniä (kuitua joka ei imeydy, vaan päätyy paksusuoleen, jossa pöpöt elelevät) on tästä se hyöty ihmiselle, että siinä prosessissa syntyy suoliston ja terveyttä ja hyvää aineenvaihduntaa edistäviä lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten butyraattia eli voihappoa. Jos taas niille tarjotaan lähinnä lihasta peräisin olevaa proteiinia, jota sitäkin hiukan joutuu paksusuoleen saakka, ne tuottavatkin aivan erilaisia aineita ja hyvin erilaiset mikrobikannat saavat silloin valtaa. Eivätkä nämä eivät ole niitä, jotka hyödyttäisivät terveyttä.

 

Mitä kannattaa syöttää omille hyville mikrobeille?

Jep –  kasviksia, marjoja, hedelmiä 🙂 . Erityisesti kuitupitoisia kasviksia, kuten juureksia, kaaleja ja sipuleita, on monilla varaa lisätä ruokavalioon enemmänkin. Myös palkokasvit ovat loistavia pöpönkasvattajia. Erityisiä reseptejä ei välttämättä aina edes tarvita, esimerkiksi uunijuurekset on tosi helppoja valmistaa. Voit hankkia myös vaikka valmiita papuja ja linssejä pahvipakkauksessa, huuhtaista ja laittaa salaatin sekaan tai monen ruuan sekaan. Kuvassa on avocadosta tehtyä muusia, joka on maustettu vain sitruunalla ja Herbamarella. Se toimii tosi kivasti kasvisten lisänä ja on supernopea ja helppo surauttaa. Samalla se tuo ruoka-annokseen maistuvuutta, mehevyyttä, hyviä rasvoja ja myös ravintoaineita.

 

 

Smoothie aina vaan..

Teen itse aamupalan oheen lähes aina smoothien, johon laitan päivän lisäkuidut, joista lisää vähän myöhemmin. Smoothieen on helppo lorauttaa myös jotain kylmäpuristettua öljyä, jolloin sitä tulee käytettyä. Suosikkejani ovat hamppuöljy, pellavaöljy ja kurpitsansiemenöljy. Niissä kaikissa on omega 3-rasvahappoja, joita ei kovin helposti ruokavaliosta saa muuten. Nesteenä toimii hyvin jokin kasvimaito, kuten kaura- tai kookosmaito. Marjat ovat superhyviä ja niiden antioksidantit (Polyfenolit) tuovat oman hyvän lisänsä hyvien pöpöjen ruokavalioon – samoin tekevät kaikki värikkään kasvikset. Smoothien voi makeuttaa banaanilla, parilla taatelilla tai stevialla. Alla olevassa versiossa on puolukoita, chiasiemeniä, psylliumia, viherjauhetta ja pellavaöljyä.

Kuitulisät 

Niitä on hyvä käyttää, koska kuituja ei välttämättä saa tarpeeksi vaikka söisikin kasviksia ja viljoja. Etenkin gluteeniton (kuten minäkin) tai viljoja karttava tarvitsee lisäkuituja, esim: pellavarouhetta, psylliumia, hamppurouhetta, chiasiemeniä. Tosi hyviä lisäkuituja ovat myös prebioottiset kuitulisät (eli hyviä bakteereita kasvattavat), kuten akaasiakuitu ja pektiini. Gluteeniton voi käyttää myös gluteenitonta kauranlesettä (jos suolisto on todella herkkä, kannattaa alkuun käyttää vain psylliumia).

Lopuksi vielä: vihannesosaston voisi merkitä kyltillä sisältää prebiootteja! Näin totesivat Sonnenburgin tutkijapariskunta kirjassaan The Good Gut. Niinpä!

 

 

 

 

5

Matkasi kauniiseen ihoon alkaa ruokavaliostasi ja suolistostasi

Oletko joskus kuullut väittämän, että ruokavaliolla ei olisi mitään vaikutusta iho-ongelmissa? Tämä ei tosiaankaan pidä paikkaansa – onneksi, sillä ravinnon muokkaaminen on terveellinen keino hoitaa myös ihon ongelmia. Vaikka siis edelleen kuulisit lausahduksen ”Et voi tehdä mitään ruokavalion avulla”, voit jättää tämän väitteen huomioimatta ja tukeutua tutkimustietoon. Vastaus kuuluukin ”Ehdottomasti voit tehdä todella paljon, mikä tilanteesi sitten onkaan 🙂 ” !

Myös suoliston yhteys ihoon on havaittu jo kauan sitten, mutta tästäkään asiasta ei ole ollut aiemmin riittävästi täsmällistä tietoa. Nykyisin tiedetään suolistonkin merkityksestä hurjan paljon enemmän ja meillä on saatavilla hyvinkin täsmällistä tietoa suoliston, ruokavalion ja ihon yhteyksistä. Puhutaan suoli-iho-akselistatai jopa suoli-aivo-iho-akselista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pystymme vaikuttamaan ihon kuntoon ruokavaliollamme aivan ratkaisevasti. Jos kärsit aknesta, liian herkästä ihosta, ennenaikaisesti vanhenevasta ihosta, kuivasta ihosta, atooppisesta ihosta, tai vaikkapa rosaceasta, on kaikkiin apua saatavilla muista keinoista kuin lääkkeistä tai perinteisistä voiteista. Matkasi kauniiseen ihoon alkaa ruokavaliostasi ja suolistostasi.

Jos koet usein suoliston oireita, olet luultavasti huomannut suoliston kunnon vaikutuksen myös ihoosi. Jos taas et tunne suurempia vaivoja, kuten turvotuksia, närästystä, liiallisia ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, kipuja tai muuta häiritsevää suolistossasi, et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että voisit vaikuttaa ihosi kuntoon – ja samalla koko terveyteesi lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä – kiinnittämällä huomiota ruuansulatukseesi ja suolistosi mikrobikantaan. Suolisto ei aina oireile voimakkaasti tai sen oireiluihin on voinut tottua ja pitää niitä normaaleina, vaikka sen kunnossa olisi paljonkin parannettavaa.

Voit siis aina vaikuttaa terveyteesi ja ihosi kuntoon suolistosi mikrobikantaa parantamalla, avittamalla ruuansulatusta, valitsemalla ruokia, jotka sopivat juuri sinulle, sekä syömällä ruoka-aineita, jotka vähentävät matala-asteista tulehdusta ja lisäävät vitamiinien, hivenaineiden, antioksidanttien, kuitujen ja hyödyllisten rasvojen määrää. Myös probiooteilla on uuden tutkimuksen mukaan valtavan suuri vaikutus, kun halutaan parantaa ihon kuntoa.

Mikä on suoli-iho-akseli ja suolisto- aivo-iho-akseli?

 

Sekä suolisto, että iho toimivat esteenä, jotta vieraat, sairautta aiheuttavat eli patogeeniset mikrobit eivät pääse eteenpäin elimistöön. Suolisto ja iho toimivat myös osana hermostoa, sillä niillä on hermojen kautta yhteys aivoihin. Sekä suolistolla että iholla on myös oma mikrobiotansa eli tyypillinen mikrobikantansa, jossa hyödyllisillä bakteereilla on merkittäviä tehtäviä suoliston tai ihon toiminnoissa. Ihon mikrobiota on hyvin erilainen kuin suoliston ja nykyisin jo tiedetään, minkä tyyppinen on tyypillinen ihon terve mikrobikoostumus, vaikka se, kuten suoliston mikrobiotakin on hyvin tarkasti katsoen kaikilla hiukan erilainen.

 

Ihon mikrobiotan tärkeimpiä tehtäviä on pitää yllä tervettä tasapainoa haitallisten ja hyödyllisten mikrobien kesken. Aivan kuten suolistoon voi vaikkapa huonon, vähäkuituisen ja liian sokerisen ruokavalion, jatkuvan stressin tai antibioottikuurien seurauksena muodostua dysbioosi, voi iholle käydä samoin. Dysbioosista puhutaan, kun terve tasapaino menetetään ja huonot mikrobit saavat liikaa valtaa. Ihon dysbioosin seurauksena iho voi sairastua tai sen kunto heiketä.

 

Iho ja suolisto ovat siis vuorovaikutuksessa toisiinsa eri tavoin. Erityisesti mikrobit ja niiden tuottamat aineet ovat vuorovaikutuksessa merkityksellisiä. Mikrobien tuottamat aineet ovat mikrobien metaboliitteja, eli niiden aineenvaihdunnassaan synnyttämiä aineita, joita on hyviä ja huonoja ihmisen terveyttä ajatellen. Koska iho ja suolisto pystyvät olemaan toisiinsa yhteydessä, on niillä myös vaikutusta toistensa terveyteen – tosin suolistolla on enemmän merkitystä ihon terveyteen kuin toisin päin.

 

Aivoillakin on tässä monimutkaisessa yhteiselossa merkityksensä. Aivothan ovat elin, jossa tunne syntyy. Tämä tunne taas välittyy eteenpäin hermostoon ja endokriiniselle systeemille, jolloin tuotetaan hormoneita. Jos esimerkiksi tunne on hätä, huoli, pelko, kiire ja niin edelleen – eli stressi – välittyy aivoilta viesti lisämunuaisille, jotka tuottavat stressihormoneita: kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Näiden avulla elimistö valmistautuu alkukantaiseen ”taistele tai pakene”-reaktioon, jossa ruuansulatus heikkenee, verensokeri nousee ja niin edelleen – eli aineenvaihdunta muuttuu, jotta henkilö voisi toimia uhkaavassa tilanteessa.

 

Huoli, ahdistus ja stressi aiheuttavat suolistolle erittäin paljon haittaa. Pitkään jatkuessaan stressi aiheuttaa vuotavaa suolta ja dysbioosia, jotka puolestaan johtavat tulehduksen lisääntymiseen koko kehossa – myös iholla.

 

Jatkuva kiire ja suorittaminen, johon nykymaailmassa olemme tottuneet, eivät tosiaankaan ole ihmisen elimistölle normaali tilanne. Ruuansulatuksen heikkeneminen stressistä ja kiireessä syömisestä johtuen on monien suolistovaivojen alkusyy. Ruuansulatuksen heikkeneminen ja stressin tunne sinänsä saa aikaan suoliston mikrobikannan epätasapainoa, kun hyödyllisten bakteerien (asidofilukset, bifidobakteerit) määrät vähenevät. Ensimmäinen toimenpide suolistonsa hoitamisessa onkin kartoittaa oma stressitaso ja ottaa tarvittaessa käyttöön palautumista ja rentoutumista edistäviä tapoja. Stressiä voi hallita paremmin ja sen seurauksia lieventää, vaikka stressin aiheuttajaa ei pystyisikään sillä hetkellä poistamaan.

 

Suoliston vaivat näkyvät ihossa

 

Tämä aihe on valtavan iso! Siksi tässä vain alkupaloja. Kirjoittelen toiste lisää aiheesta 🙂 .

Erilaisten suolistovaivojen yhteyttä ihon kuntoon on tutkittu tieteellisesti. Itse olen huomannut yhteyden käytännössä, koska tapaan usein asiakkaita, joilla on jokin toiminnallinen vaiva suolistossaan.

 

Eräs ikävä vaiva on rosacea. Sen on nyt todettu olevan yhteydessä ohutsuolen bakteeriylikasvuun, eli SIBOon. SIBO on lyhenne sanoista small intestine bacterial overgrowth. Tässä tilanteessa ohutsuolen puolella kasvaa liikaa ja haitallisia bakteereita, joka voi johtua vaikkapa liian vähäisestä mahahapon tuotannosta – joka puolestaan voi aiheutua monestakin seikasta, esimerkiksi stressistä tai huonon ruokavalion aiheuttamasta suoliston rakennusaineiden puutteesta, jolloin solut eivät voi tehdä tehtäväänsä mahahapon tuotannossa riittävän hyvin. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että rosacea on todella usein yhteydessä SIBOon ja että SIBOn parantaminen paransi rosacean. SIBOnkin hoitamisessa pitää lähteä liikkeelle ruokavalion korjaamisesta, vaikka haitallisten ylimääräisten bakteerien häätäminen antibiootilla tai yrteillä on myös tärkeää.

 

Pitäisikö napsia probiootteja?

 

Koska erityisesti dysbioosi, eli suoliston mikrobikannan epätasapainotila, on yhteydessä iho-oireisiin, on luonnollista lähteä etsimään apua probiooteista. Probiootteja, eli hyödyllisiä maitohappobakteereita, on saatavana kapseleina, jauheina ja esimerkiksi hapatettuina maito- tai kauratuotteina, joihin on lisätty probiootteja (ne eivät ole niin vahvoja kuin ravintolisämuotoiset).

Onkin aivan mahtavaa, että monista probioottikannoista on tutkimuksissa löytynyt apua iho-ongelmiin. Esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG auttoi niitä, joilla oli allergian (IgE-vasta-aineet) takia atooppisen iho-oireita. Lactobacillus rhamnosusTB taas auttoi ihottumassa. Vaikka tässä mainitsen juuri nämä probiottikannat, kannattaa huomioida, että probiootit yleisestikin, kun valitset hyvän, tunnetun tuotteen, auttavat tasapainottamaan suoliston bakteeristoa, joka puolestaan vaikuttaa ihon kuntoa parantavasti.

Akne on ihon sairaus, joka vaatii kokonaisvaltaista ihon- ja terveydenhoitoa. Mutta probiooteista voi olla myös iso apu aknen hoidossa. Lactobacillus rhamnosus SP1on probioottilaji, jonka on todettu auttavan.  Kannattaa googlata, tätä probioottia löytyy myös Suomesta nimellä Gut Guide Pro Villus.

Kuiva iho voi osin olla seurausta suoliston tilanteesta. Tietyt, epätoivotut bakteerit voivat tuottaa ihmisen terveydelle haitallisia fenoleita aineenvaihduntatuotteinaan. Ne voivat tutkimuksen mukaan haitata keratinosyyttien eli ihosolujen toimintaa, joka voi aikaansaada erilaisia iho-ongelmia, kuten liiallista kuivuutta. Bifidobacterium Breve ja prebiootit, eli hyviä bakteereita kasvattavat kuidut (tässä GOS eli galakto-oligosakkaridit) toivat tässä tutkimuksessa helpostusta, mutta samanlaisia vaikutuksia varmasti saadaan myös muilla probiooteilla ja prebioottisia kuituja sisältävillä ruuilla (ks aikaisemmat kirjoitukseni).

Ihon ja suoliston terveys näkyy kauniina ihona. Probioottien Lactobacillus paracaseiNCC2461 ja Bifidobacterium longum sp:n on todettu vahvistavan ihon suojamekanismeja ja parantavan sen immuunisysteemiä. Näin iho ei reagoi niin helposti ulkoisiin ärsykkeisiin.

Ravinto, joka hoitaa ihoa

Ensinnäkin on tärkeä mieltää, että ravintohan kulkee suoliston kautta 🙂 . Pelkästään vaikkapa ravintolisien popsiminen ei välttämättä siis auta, jos suolisto on heikossa kunnossa, jolloin ravinto  ei ehkä pilkkoudu ja imeydy riittävän hyvin – ravintolisätkään eivät tällöin välttämättä imeydy hyvin. Oireena ravinnon heikosta sulamisesta on usein, mutta ei aina, turvotusta, kaasunmuodostusta, röyhtäilyä vaihtelevin voimakkuuksin. Kannattaakin tutkailla, millaista ravintoa on viime vuodet syönyt, onko ollut lääkkeitä ja antibioottikuureja, onko ollut stressiä ja kiirettä ja onko vaikkapa altistunut homeelle kotona tai töissä, tai kemikaaleille ruuasta tai ympäristöstä. Muun muassa nämä ovat tekijöitä, joita usein löytyy suolistovaivojen taustalta.

Ensin siis kunnostamme suolistoa. Joskus pitää olla jonkin aikaa rauhoitusruokavaliolla, jotta pahimmat oireilut saadaan kuriin. Niin suoliston, kuin ihonkin hoidossa on monesti hyötyä ravintolisistä, mm Omega 3- ja 7-rasvahapoista, A-vitamiinista, sinkistä ja E-vitamiinista. Myös C- ja D-vitamiinit ovat tärkeitä. Ruuan sulamiseen pitää kiinnittää erityshuomiota, jolloin kunnollinen pureskelu ja rauhoittuminen ruokailuun nousevat hyvin tärkeiksi asioiksi joka päivä. Myös itse ravinto on tietysti tärkeä ja esimerkiksi ravinnon sisältämät antioksidantit ja kuidut ovat erittäin tärkeitä niin suolistolle kuin ihollekin. Ravinnon kasvis- ja kuitupitoisuus on monesti liian vähäinen, mutta molemmat ovat todella tärkeitä terveyden peruspilarille eli suolistolle, sillä niillä ruokitaan suoliston miljardit mikrobit tyytyväisiksi. Myös tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla ja verensokerin hallinnalla saadaan hyviä tuloksia.

Kirjoitan toiste suoliston viiden kohdan hoito-ohjelmasta, sillä tästä kirjoituksesta on jo nyt tulossa tosi pitkä 🙂 .

 

 

Yhdeksän tekijää, joilla vaikutat eniten terveyteesi

Olen viimeisten 10 vuoden aikana FLT ravintovalmentajana (FLT = funktionaalinen lääketiede) nähnyt monenlaisia ihmisiä ja kuullut monia elämäntarinoita. Tässä työssä olen havainnut käytännössä, että kun ihminen haluaa voida paremmin, on otettava huomioon monia tekijöitä ja hänen elämänsä eri osa-alueet – näistä kohta lisää. Funktionaalisen lääketieteen perusperiaatteena on kokonaisvaltaisuus, syyn etsiminen ja yksilöllisyyden huomioiminen. Onnekseni voin todeta, että homma toimii käytännössä 🙂 . Mutta mitä sitten oikein tarkoitan tällä kokonaisvaltaisuudella?

 

Kaiken kaikkiaan terveytensä ylläpidossa on tärkeää hahmottaa, että ”kaikki vaikuttaa kaikkeen”. Esimerkiksi se, miten nukut, vaikuttaa stressitasoihisi ja päinvastoin. Unenpuute vaikuttaa myös matala-asteiseen tulehdukseen (valitettavasti nostavasti), samoin kuin se, mitä syöt ja se, liikutko sopivasti.

 

Ravinnon laatu ja suoliston mikrobikanta vaikuttavat taustalla muun muassa jaksamiseen, tulehdukseen, verensokeritasoihin, hormonitoimintaan, uneen, mielialaan ja stressin voimakkuuteen. Huomaat varmaan asioiden yhteydet ja sen, että vain yhteen asiaan tuijottaminen ei välttämättä voi tuoda toivottua ratkaisua, mikä ongelma sitten onkaan. Usein ajattellaan, että jokin yksittäinen asia ruokavaliossa, jokin tietty ruokavalio liikuntalaji on ratkaisu, kun pyritään johonkin tavoitetilaan, mutta asia on harvoin niin. Toisaalta – kun korjaat jonkin kohdan, se vaikuttaa positiivisella dominoefektillä muihin osa-alueisiin. On löydettävä itselle sopivia keinoja monella rintamalla, eli niissä asioissa, joita alla listaan J. Kokonaisvaltaisella lähestymistavalla saa paljon aikaan – lisäksi on mahdollista saada aikaan pysyviä muutoksia, kun otetaan asiat käsittelyyn tapojen muodostamisena, ei kuurina 🙂 .

 

Alla oleva kuva toivottavasti vielä selkeyttää tätä kokonaisvaltaisuuden ajatusta, joka siis on funktionaalisen lääketieteen perusperiaate yksilöllisyyden ohella. Tosin noita nuolia voisi kulkea tuolla ristiin rastiin 😀 ! Esimerkiksi suolisto ja sen mikrobikanta vaikuttavat jokaiseen muuhun osa-alueeseen.

 

Siispä – jos olo on syksyn edetessä aina vain väsyneempi ja raihnaisempi, kannattaa katsoa asiaa kokonaisvaltaisten lasien läpi ja kartoittaa oma tilanne: mitkä kaikki tekijät vaikuttavat omaan terveyteen ja jaksamiseen? Tiedän, että joku luovuttaa jo alkumetreillä, koska työ ja perhe-elämä tuntuvat vievän kaiken ajan ja tarmon. Vaikka tämä on todella ymmärrettävää, sanoisin kuitenkin, että juuri silloin tarvitsee tehdä jotain – aloittaa vaikka yhdestä muutoksesta, jotta jaksaa ja pystyy nauttimaan ainutlaatuisesta elämästään. Näin voi myös antaa muille enemmän.

 

 

Yhdeksän tekijää, jotka vaikuttavat eniten terveyteesi

  1. Ravinnon laatu ja ruokavalion tasapainoisuus
  2. Tulehduksen sammuttaminen (mm ravinnon avulla)
  3. Verensokerin tasoittaminen
  4. Suoliston hoitaminen
  5. Stressinhallinta (aina ei pysty poistamaan)
  6. Hyvä ja riittävä uni
  7. Myrkyllisten aineiden välttäminen ja elimistön puhdistuskapasiteetin tukeminen
  8. Liikkumisesta nauttiminen ja lihasmassan säilyttäminen
  9. Ajatuksen voiman hyödyntäminen

 

Näiden yhdeksän peruspilarin tasapainottaminen saa hormonitoiminasi tasoittumaan, suolistosi voimaan hyvin, immuniteettisi tehokkaaksi, mielesi ja aivosi virkeiksi, vyötärösi kapeaksi ja mielesi hyväksi.

Perusteluja, miksi juuri nämä yhdeksän tekijää

 

  1. Ravinto: siitä saadaan kehoa rakentavat hivenaineet, proteiini ja rasvahapot, sekä soluja suojaavat antioksidantit. Syöty ruoka on myös suoliston mikrobeiden ravintoa, jolla ne elävät ja siten pystyvät tukemaan terveyttä ja hyvää oloa.
  2. Tulehdus: piilevä, matala-asteinen tulehdus ei näy eikä tunnu, mutta vaikuttaa sairauksien taustatekijöinä oikeastaan jokaisen sairauden kohdalla. Tulehdusta aiheuttaa huono ravinto, huono suoliston kunto (mikrobikannan epätasapaino ja vuotava suoli), ruoka-aine-allergiat ja –yliherkkyydet (ovat eri asioita), unen puute, jatkuva stressi, eikä suinkaan vähäisimpänä tekijänä vyötärölihavuus – viskeraalirasvaksi kutsuttu vatsaontelorasva on kuin oma elimensä, joka tuottaa tulehdusaineita, jotka leviävät koko kehoon.
  3. Jos verensokeri liian sokerin ja hiilareiden takia huitelee vuoristorataa pitkin päivää kovin usein, se saa aikaan insuliinin tuoton kautta – mitäpäs muuta kuin – piilevän tulehdustilan lisääntymistä. Lisäksi se lihottaa ja väsyttää, sekä saa muun hormonitoiminnan sekaisin.
  4. Entäpäs sitten rakas suolisto! Se on todellakin terveyden tukijalka ja lähde, tai sairauden tyyssija. Ilmavaivat, turvotukset, ynnä muut oireet, ärtynyt suoli (IBS) tai muu suoliston ongelma, kuten refluksitauti, kielivät epätasapainoisesta mikrobikannasta. Onneksi ravinnollaan voi vaikuttaa todella paljon mikrobikannan tasapainottamiseen. Joskus tosin tarvitaan joksikin aikaa erityinen suoliston hoito-ohjelma ja yksilöllinen ruokavalio.
  5. Kaikki eivät edes huomaa kokevansa stressiä. Keho kuitenkin kokee stressinä myös liiallisen tekemisen ja palautumisen puutteen, vaikka tekeminen olisi mieluista. Stressi elimistölle on myös ravintoaineiden puutos tai huono ravinto, unen puute tai suoliston mikrobikannan epätasapainotila. Yleensäkin asiat, jotka rasittavat kehoa ja saavat sen yrittämään hakeutua kohti tasapainotilaa.
  6. Hyvä ja riittävä uni on tärkeää, jotta keho voi korjata itseään. Unen aikana tuotetaan myös kasvuhormonia – tuota ihmehormonia, jota jossain päin maailmaa otetaan pistoksina ”nuoruuden säilyttämiseksi”. Unen puute lihottaa, lisää tulehdusta ja nostaa verensokeria – ei ihme, että unen puutteen seurauksena voi ilmestyä kuin tyhjästä vatsamakkara hoikallekin ihmiselle.
  7. On hyvin tärkeää varmistaa maksan tehokas toiminta ja erilaisten kemikaalien ja haitallisten aineiden (joita meillä kaikilla nykyään on elimistössään) poistuminen kehosta, jotta elimistö voi toimia normaalisti ja puolustautua sairauksia vastaan. Monet kemialliset aineet toimivat vähintäänkin hormonihäiritsijöinä tai hermostoon vaikuttaen, eikä kukaan tiedä kaikkien kemiallisten aineiden yhteisvaikutuksia ja siten terveysvaikutuksia. Maksan tukeminen liittyy pitkälti omaan ruokavalioon, mutta samalla on osattava myös karsia turhia altistuksia – esimerkiksi puhtaan kosmetiikan ja kodin puhdistusaineiden kautta voi vaikuttaa helposti!
  8. Ihminen on luotu liikkumaan ja istuminen ei sovi meille. Lihasmassan ylläpitoon ei onneksi tarvita kallista salikorttia tai välineitä. Oman kehon painoa käyttäen voi saada hyvän lihasmassan, joka taas pitää aineenvaihdunnan kunnossa. Vähäinen lihasmassa tarkoittaa myös vähentynyttä kalorinkulutusta eli lihominen on todennäköisempää. Arkiliikunta on loistava keino saada riittävästi liikuntaa päivittäin. Plussaa on tietysti, jos oma liikuntaharrastus tuo iloa elämään!
  9. Keho ja mieli ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja ajatuksesi vaikuttavat terveydentilaasi. Jos haluaa voida hyvin, kannattaa opetella valitsemaan rakentavia ajatuksia ja omaksua eteenpäin vieviä toimintatapoja. Jatkuva negatiivisuus ja kauna ovat isoja stressitekijöitä.

 

Mistä aloittaisi?

 

Funktionaalisen lääketieteen opettaja IFM:n (Institute for Functional Medicine) kurssilla aikanaan kehotti aina aloittamaan suoliston hoidosta, jollei ole varmuutta, mikä osa-alue on tärkein tai mikä parhaiten auttaisi ihmistä. Se on hyvä ohje, sillä nykymaailmassa vain harvalla on suolisto priimakunnossa ja suolisto pitää joka tapauksessa ottaa aina huomioon – eli ei auta vaikka kuinka söisi terveellisiä ruoka-aineita, jos ne eivät sula ruuansulatuksessa kunnolla, on imeytymisen ongelmia tai suolisto oireilee – eli taustalla on dysbioosi – suoliston mikrobikannan epätasapaino.

 

Toisaalta hyvä aloituskohta on tarkastella omia stressitasojaan. Onko mahdollista vähentää stressin aiheuttajia? Entä miten voisi varmistaa hyvän palautumisen touhukkaista päivistä ja kovasta liikunnasta? Myös uni on niin tärkeä asia, että jo riittävän ja palauttavan unen varmistaminen hoitaa monta terveyspulmaa ja vähentää sairastumisriskejä. Olen tavannut todella monia ihmisiä, joiden suurin ongelma on liika stressi ja palautumisen ja/tai unen puute. Aina emme edes tajua, kuinka paljon stressiä koemme, mutta se kuitenkin salakavalasti vaikuttaa jaksamiseen, uneen, lihomistaipumukseen, suoliston oireiluun, mielialaan, työntekoon ja ihmissuhteisiin. Stressiä ei aina voi poistaa, sitä on opittava hallitsemaan. Meditaatio, monet joogalajit ja hengitysharjoitukset ovat meille stressipipoille todella tarpeen 🙂 !

Vinkki, jolla saat heti lisää hyvinvointia

Kasviksia ei voi koskaan syödä liikaa ja niitä kannattaa syödä monipuolisesti. Eri kasvisten värit ja tehoaineet tehoavat antioksidantteina yhdessä ja monista väreistä lautasella on todella paljon hyötyä. Antioksidantit suojaavat soluja haitallisilta vapailta radikaaleilta, sekä toimivat suoliston mikrobien ruokana. Jotkin kasvikset, kuten kaalikasvit, sisältävät rikkipitoisia yhdisteitä, joilla on maksan toimintaa tehostavaa vaikutusta.  Lisäksi esimerkiksi parsakaalissa ja etenkin sen iduissa on yhdisteitä, joilla on syöpää estäviä vaikutuksia. Nytpä siis hankkimaan parsakaalin ituja salaattiin ja höyryttelemään parsakaalia 🙂 . Kerä- tai punakaalia voi raastaa salaattiin tai maustaa öljypitoisella kastikkeella lisukkeeksi. Lehtikaalia voi paistaa kevyesti oliiviöljyssä valkosipulin kera. Maistuu lisäkkeenä tai vaikkapa pastaan sekoitettuna. Tavallista pastaa parempi valinta on esimerkiksi kikherneistä tehty pasta, jossa on enemmän paljon proteiinia ja kuitua.

Lisätietoa ja apua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Big news 😀 ! Kirjastani Virtaa ravinnosta! on marraskuun puolivälissä tulossa uusi painos! Kirja ilmestyy nyt täysin uusittuna ja nimellä Tasapainodieetti – sammuta matala-asteinen tulehdus ja helli suolistosi kuntoon. Kustantaja on Viisas elämä. Siinä käsittelen kaikkia edellä mainittuja osa-alueita tarkemmin. Kirjasta löytyy paljon käytännöllistä tietoa ja reseptejä.

Toinen iso uutisaihe on upouusi Re-start-valmennuksemme! Jos kokonaisvaltainen hyvinvointi kiinnostaa, niin tutustu Re-start-valmennukseen . Olet myös lämpimästi tervetullut moikkaamaan ja tutustumaan meihin valmentajiin I love me-messuilla 19-21.10. Voit katsoa valmennuksen Facebook-tapahtuman tästä. Osasto on Natural Goods Company 6f48.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
css.php