Saatko liikaa suolaa?

Saatko liikaa suolaa?

Uusia perunoita ja silliä… savukalaa … makkaraa … valmiiksi marinoitua grilliruokaa… marinadeja, jossa mausteena on soijakastiketta. Näitä löytyy monen kesäaterioilta. Samalla saadaankin aika annos suolaa. Suola kohottaa verenpainetta, joka puolestaan lisää sydän – ja verisuonitaudin saamisen riskiä. Ja tietysti suola turvottaa, jonka voi helposti huomata, toisin kuin verenpaineen nousun.

Suolan saannin suositus

Tarvitsemme natriumia vain pienen rippusen päivittäin. Maksimisaanniksi määritellään ravitsemussuosituksissa naisille 6 g (1,5 tl) ja miehille 7 g (2 tl) vuorokaudessa. Monen suolan saanti ylittää tämän päivittäin, vaikka ei suolakurkkua tai suolapähikinöitä popsisikaan. Monet leivät, murot, juustot ja leikkeleet sisältävät paljon suolaa.

Parempaa suolaa

Teollisesti raffinoidun suolan sijaan kannattaakin valita valkaisematonta merisuolaa ja ruususuolaa. Ruususuola on mineraalipitoinen suola, jota saadaan louhimalla vuoristosta etelä-Amerikassa. Molempia saa ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta ja Ekolosta. Sieltä saa myös vähäsuolaista Tamari – soijakastiketta, jota voi käyttää marinadeihin voimakassuolaisten soijakastikkeiden sijaan.

Alla on linkki Eviran sivuille, joilta voi käydä katsomassa suola-aiheisen info-paketin. http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/?a=view&productId=110

 

Ei kommentteja

Kommentoi

css.php