IMG_4389

Superhelppo villivihannesruoka

Nokkospastaa ja voikukkasalaattia

 

Oletko jo kokeillut ilmaisia tehoruokia nokkosta ja voikukkaa ruuanlaitossa? Tässä on aloittelijalle helpot tapaa aloittaa ja näitä jaksaa kokeilla vaikka mökillä.

Vielä tähänkin aikaan kesästä villikasvien käyttö onnistuu, vaikka usein puhutaan nuorien kasvien keräämisestä alkukesästä. Nokkonen ja voikukka ovat hyviä ensimmäisiin kokeiluihin, sillä ne on helppo tunnistaa, niitä on joka paikassa ja ne ovat sitä paitsi ihan villikasvisten aatelia terveysvaikutuksiltaan. Kun valitset puhtaalta paikalta pieniä kasveja, pääset helposti alkuun. Nokkosista kannattaa valita nuorimmat kasvit (10-30 cm) tai ottaa vanhoista latvat.  Olenpa kuullut jonkun ”viljelevän” nokkosia, sillä uusiahan kasvaa heti tilalle, kun vanhat leikataan :-) .

 

Nokkosen ja voikukan käsittely

 

Pese nokkoset hyvin ja laita sitten muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen eli ryöppää ne. Litran verran riittää 3-4 henkilön pasta-annokseen. Voikukan lehdet pitää tietysti myös pestä hyvin, mutta niitä ei tarvitse keitellä. Ne toimivat hyvin salaatissa, vaikkapa pieniksi saksittuina. Eipä tarvitse ostaa rucolaa tuomaan salaattiin makua.

 

Helppo nokkospasta

IMG_0133

No niin, nyt ovat nokkoset kiehuneet. Siirrä ne sitten talouspaperin päälle ja kuivattele niitä hiukan. Leikkaa mössö paloiksi ja jätä odottamaan. Laita pasta kiehumaan. Silppua 2- 3 kesäsipulia ja halutessasi pari valkosipulinkynttä. Kuullota niitä 1-2 ruokalusikallisessa oliiviöljyä, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. Sitten lisää nokkoset ja anna niiden lämmetä. Lisää 1 paketti kaurakermaa (Oatlyn toimii hyvin), vähän laatusuolaa ja mustapippuria. Ann hautua hetki. Sekoittele pasta ja nokkoskastike sekaisin. Jos haluat, voit laittaa sekaan myös puolikkaita kirsikkatomaatteja samaan aikaan kun lisäät keitetyn nokkosen.

 

Pastana voi käyttää vehnäpastan sijaan esimerkiksi härkäpapupastaa tai jos gluteeni ei ole ongelma, ruispastaa. Myös linssi-riisipasta toimii hyvin, jos sellaista löytyy.

 

Tässä on koko ateria. Kanafileet on maustettu oliiviöljyllä, 1 sitruunan mehulla, yrteillä, Himalajan suolalla ja mustapippurilla. Uunissa tällaiset kolmeen osaan leikatut kanan rintafileet kypsyvät noin 1/2 tunnissa.

IMG_4392[1]

Voikukkasalaatti

Valitse pieniä lehtiä ja silppua ne salaattiin. Siinäpä se :-) .

IMG_4389

 

 

Jos innostut, kannattaa hankkia hyvä villiruokaopas, jossa selostetaan terveyshyötyjä ja löydät vinkkejä käyttää näitä supervihreitä eri tilanteisiin ja jopa erilaisiin vaivoihin. Joka tapauksessa voit olla varma, että saat rutkasti vitamiineja, hivenaineita ja lehtivihreää, jotka tekevät ihmetekojaan terveytesi hyväksi samalla kun nautit hyvästä ruuasta :-) .

0
chia ja lisukkeet 1

Avaimet pysyvään painon hallintaan – kolme tärkeintä keinoa, joita et ehkä tiedä

Usko jo :) – tärkeintä ei ole kalorien syynääminen

 

Yhä useampi suomalainen kamppailee ylipainon kanssa ja yhä useampi heistä on lihonut jo lapsena tai teini-iässä. Laihdutusyrityksiä seuraa usein vain painon nousu. Voisiko ratkaisu löytyä muualta kuin ravintoympyrän noudattamisohjeista tai kalorien tarkkailusta?

 

Olemme jo oppineet, että pikakuurit eivät tuo pysyvää laihdutustulosta ja että pitäisi pyrkiä pysyviin ruokavaliomuutoksiin. Tämä pitääkin paikkansa, mutta tässäkään ei ole koko totuus. Ensinnäkin ravintosuosituksissa on tiettyjä tekijöitä, jotka eivät edesauta painon hallintaa ja toiseksi – miksi on niin vaikeaa onnistua pysyvästi? Tiedätkö montaakaan ihmistä, joka olisi saanut ylipainonsa lopullisesti pois? Ihmeellistä, sillä samat ihmiset menestyvät muissa asioissaan usein erinomaisesti. Vain painon pudotus ei onnistu. Ehkä kyse ei olekaan tahdonvoimasta.

 

Ota aineenvaihduntasi ja hormonitoimintasi haltuun

 

Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan vaikkapa sitä, miten elimistösi prosessoi hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiinista saatavia aminohappoja. Näistä aineksista kehosi tuottaa hormoneita tai hermoston välittäjäaineita. Esimerkkejä hormoneista ovat insuliini ja kolesterolista (=eräs rasva) valmistettavat estrogeeni ja testosteroni. Välittäjäaineista useimmille on tuttu serotoniini, hyvän olon välittäjäaine, jonka tuottamiseen tarvitaan aminohappoja. Kaikissa biokemiallisissa prosesseissa tarvitaan myös vitamiineja ja hivenaineita, siksi niiden vähäinen saanti heikentää ihmisen toimintoja.

 

Tärkeä juttu on, että suolisto on hyvässä kunnossa, jotta ravintoaineet pilkkoutuvat ja imeytyvät elimistön käyttöön. Terveellisinkään ravinto ei auta, jos sitä ei saada kunnolla elimistön käyttöön. Ruuan hyvä sulaminen ei suinkaan ole itsestään selvyys. Monet vatsa – ja suolistovaivat johtuvat ravinnon heikosta sulamisesta, vaikka mitään ”oikeaa sairautta” ei olisikaan. Tosin tilanne voi pitkään jatkuessaan johtaa lopulta sairastumiseen.

 

Painonhallinnassa ja painonpudotuksessa huomiota kannattaa kiinnittää insuliini- ja leptiini – hormoneihin – ja niihin voit itse vaikuttaa. Yleisesti hormonitoiminnasta voi tosiaankin todeta, että kun tasoittaa insuliinin, niin muukin hormonitoiminta tasoittuu. Tarkemmin hormoniasioista toisen kerran…

Kuvassa olevat inkivääri ja kurkuma ovat supertehokkaita ja herkullisia hiljaisen tulehduksen estäjiä.

inkivääriä kurkumaa jne

 

Keinot pysyvään painonhallintaan

 

  1. Tasoita verensokerisi ja insuliinisi

 

Insuliini on hormoni, jota elimistö tuottaa, jotta se saa kuljetettua sokeriksi (glukoosiksi) muuttuneen hiilihydraatin verenkierron kautta solujen käyttöön. Mitä enemmän ja mitä nopeampaa hiilaria syöt, sen enemmän tuotat insuliinia. Insuliini on varastoiva hormoni, joten ylimäärä hiilaria varastoidaan rasvasolujen rajattomiin varastoihin. Liian usein korkealle heilahtava verensokeri ja insuliini lihottavat näin jo itsessään kalorimääristä huolimatta, mutta asian merkitys ei lopu vielä tähän.

 

Selitys siihen, miksi monet kärsivät loputtomasta syömishimosta, voi löytyä insuliinin vaikutuksesta leptiinin määrään. Mikä ihmeen leptiini? Sekin on yksi ihmiselimistön nerokkaan hormonijärjestelmän hormoneista. Leptiinin tehtävä on lopettaa syöminen. Siis jos leptiinin tuotantosi toimii oikein, lopetat, kun olet kylläinen. Kaikkein parhaiten systeemi toimii normaalipainoisilla ihmisillä ja heillä leptiinin antama terveyssuojakin on paras. Insuliini, niin hyödyllinen kuin se onkin omassa hommassaan, on leptiinin suhteen myös pahis. Korkeat insuliinitasot nimittäin vähentävät leptiinin tehoa.

 

Kun tasoitat verensokerisi, niin tasoitat insuliinisi. Tasainen insuliini merkitsee virkeämpää oloa, estää rasvan varastoimista, parantaa leptiinin toimintaa ja suojaa myös aivoja. Karsi siis liiat ja etenkin kaikki huonolaatuiset hiilarit ruokavaliostasi. Tasainen verensokeri seuraa myös tasaisin välein syömisestä. Älä jätä liian pitkiä ateriavälejä, jolloin nälkä kasvaa liian suureksi ja verensokeri putoaa liian alas. Nälkäisenä ja väsyneenä syö helposti vääriä ruokia ja liikaa kerralla.

 

Hyviä hiilareitakin löytyy, kaikkea ei tarvitse karsia (vaikka jotkut hyötyvätkin todella matalahiilarisesta ruokavaliosta). Normitapauksessa voi syödä täysjyväviljaa pieniä määriä, esimerkiksi pari palaa täysjyväruisleipää, quinoaa, täysjyväriisiä, gluteenittomia viljoja, bataattia jne. Nyt en anna mitään annosohjetta, sillä asia on yksilöllinen. En kuitenkaan kehota syömään noita kaikkia yhden päivän aikana 😀 .

 

  1. Syö enemmän rasvaa

 

Edelleen insuliinin pariin. Rasva ei juurikaan nosta verensokeria, eikä saa aikaan liiallista insuliinintuotantoa. Sen sijaan rasva on tasaisen hormonitoiminnan perusedellytys ja se ylläpitää tehokkaasti kylläisyyttä. Mikäpä laihduttajan pahin vihollinen onkaan? Nälkä.

 

Jos olet elänyt 80 – luvun rasvafobian, olet jo tässä vaiheessa luultavasti tukka pystyssä – lisää rasvaa, eikö siinä ole ihan hirveästi kaloreita? Tähän voi todeta vain, että rasvoissa laatu ratkaisee ja kaloriajattelu on jo historiaa. Laskemalla ainoastaan kaloreita ei todennäköisesti saa pysyviä laihdutustuloksia. Jos näin olisi, olisiko näin järjettömän isoa, maailmanlaajuista lihavuusongelmaa olemassa?

 

Rasvakammo on useimmiten omaksuttu ja sisäistetty niin voimakkaasti, että se ulottuu myös terveellisten rasvanlähteiden alueelle. Moni laskee montako mantelia voi syödä ja paljonko avocadoa uskaltaa laittaa salaattiin. Samaan aikaan tehdään irtiottoja herkkuhyllyn antimilla – tuotteilla, joissa on terveydelle todella vaarallisia rasvoja, kuten teollisia kasviöljyjä tai jopa transrasvoja. Tämä epälooginen käytös voinee johtua siitä, että elimistö viestittää rasvan tarpeestaan ja se tyydytetään terveellisten rasvojen sijaan epäterveellisillä vaihtoehdoilla.

 

Siis: lisää terveellisten rasvojen saantia samalla kun vähennät hiilareita. Syö kylmäpuristettuja öljyjä, avocadoa, rasvaista kalaa, pähkinöitä ja siemeniä. Tulet takuulla hämmästymään erittäin positiivisesti tuloksista.

 

  1. Hoida suolistosi kuntoon

 

Suoliston bakteereilla on yllättävän iso rooli painonhallinnassa. Tiesitkö, että suklaalla syötetyt bakteerit pystyvät viestittämään aivoillesi, että ne haluavat lisää lempiruokaansa? Ainoa keino on näännyttää ne nälkään – eli olla syömättä suklaata ;- ) . Vaikeaa? Ei välttämättä niin vaikeaa kuin aluksi tuntuu. Makean himo talttuu monella jo parissa viikossa, kun verensokeri tasoittuu ja elimistö saa kipeästi kaipaamansa ravintoaineet laadukkaasta ravinnosta.

 

Ok, totta kai syöminen on myös psykologiaa. Syömistavoissa ja makeanhimossa voi olla kaikenlaisia psykologisia syitä, joiden taklaaminen on monilla avainkysymys. Sokeri myös koukuttaa ja moni on oikeasti vakavasti sokerin otteessa. Siitäkin on kuitenkin ulospääsy, onneksi.

 

Jos bakteerikanta on tyypillisen länsimainen, lihoo helpommin. Kehittyvien maiden alkuperäisellä ruokavaliolla olevat ihmiset eivät tunne suolistovaivojen kirjoa, eivätkä hevin liho, saati saa 1- tai 2 – tyypin diabetesta. Ja syy tähän on suoliston uumenissa, eli bakteerikannassa. Kannattaa muuttaa ruokavaliotaan sisältämään paljon kuituja, paljon vihanneksia ja marjoja sekä terveellisiä rasvan lähteitä, mukaan lukien pähkinät ja siemenet. Puhtaan ruuan ruokavalioksi ristimälläni ruokavaliolla homma hoituu herkullisesti J.

 

Suoliston hoito on parhaimmassa tapauksessa hyvinkin helppoa. Kun vaivoja ei vielä ole tai ne ovat lieviä, kuten turvotusta, lievähköä ummetusta ja kaasunmuodostusta, ne saa useimmiten kuriin ruokavalion tarkistamisella, stressin vähentämisellä, liikunnalla ja probiooteilla ja muilla suoliston kuntoa edistävillä ravintolisillä. Jos tilanne on edennyt pidemmälle, voidaan tarvita hiukan yksilöllisempää ruokavaliota ja suunnitelmaa.

Chia- vanukas (kylmä, ei kypsennetty)

1 iso rkl Chia-siemeniä

2 dl manteli- kookos – tai kauramaitoa

Halutessasi ripaus steviaa (tipat ovat hyviä, muista luomulaatu) ja luonnollista vanilja-jauhetta

Kuvan versiossa on mustikka-banaani-sosetta päällä. Se syntyy nopsasti ja helposti sauvaskoittimella tai blenderillä.

Sekoita Chia-siemenet nesteeseen ja anna turvota 5-10 minuutin ajan. Sitten sekoita tasaiseksi, jotta siemenet eivät klimppiydy. Toista vielä sama toisen kerran. On hyvä antaa siemenien turvota ainakin 1/2 tuntia. Seos säilyy hyvin jääkaapissa pari-kolme päivää, joten sitä voi tehdä valmiiksi isommankin annoksen.

Tässä siis on pysyvän painonhallinnan kolme tärkeää perustekijää. No, tietysti tämänkin voi sotkea liialla stressillä, univajeella ja sohvaperunaloikoilulla :)…. Mutta joka tapauksessa vanha kunnon itsekuri ja kalorirajoitus on tosiaankin aika korvata keinoilla, joilla homma hoituu kuntoon terveyttä parantamalla.

Kerro kokemuksistasi ja kommentoi!

1
IMG_4261

Anna lautasesikin vihertää

Heitetään heipat perussalaatille ja kokeillaan uusia tapoja lisätä vihreitä ja värikkäitä kasviksia ruokavalioon :-D. Kasvisten edut ovat niin moneen kertaan toistetut, että en käy niitä todistelemaan sen enempää – kyllä jo uskomme, että antioksidantit, hivenaineet, vitamiinit ja lehtivihreä ovat ihmeitä tekeviä aineita terveydellemme. Versot ovat kätevä tapa terästää salaatista superravintoa. Niitähän voi itsekin kasvattaa, mutta kiireinen hankkii ne valmiina :-) .

Miten toimit, jos tuntuu että aika ja kekseliäisyys eivät vain riitä?

Helppoa – hankit roppakaupalla kasviksia ja alat sitten miettiä, mitä niistä laitat. Päätä, että ne eivät tällä kertaa jää kaappiin :-) . Tässä muutama vinkki siitä, miten saat ne herkullisella tavalla käytettyä.

LUE LISÄÄ

1
IMG_4220

Lisää kuituja! Estä vyötärömakkarat ja ruoki suolistobakteereitasi

Onko ruokavaliossasi tarpeeksi kuituja?

Monella suomalaisella kuituja on ruokavaliossaan liian vähän. Näin kertoo Finriski-tutkimus :-). Olen työssänikin huomannut, että monella on varaa lisätä kuidunsaantiaan.

Kuituja on erilaisia ja usein ne jaotellaan liukenemattomiin ja liukoisiin kuituihin. Liukenemattomia ovat esimerkiksi viljojen kuorikerros eli lese. Se ei tosiaan liukene eli sula eikä myöskään imeydy, mutta sillä on tärkeä osuus siinä, että vatsa toimii säännöllisesti. Se taas on tosi tärkeää hyvän suolistobakteeriston säilyttämisessä. Ja sen vaikutukset puolestaan vaikuttavat koko kehon terveyteen aivoihin asti! Pienestä asiasta siis lähtee jopa aivojen terveyden hoitaminen 😀

LUE LISÄÄ

0
css.php